Stichting HartslagNu Rhenen zoekt nieuwe bestuursleden

Stichting HartslagNu Rhenen bestaat 5 jaar

Stichting HartslagNu Rhenen bestaat vandaag – 25 januari 2021 – 5 jaar. Er is hard gewerkt en we hebben veel bereikt.

Het begon 5 jaar geleden als een project binnen de provincie om in iedere gemeente de burgerhulpverlening op te zetten onder de naam HartslagNu. Hiervoor werden de drie opleidingsverenigingen (Rode Kruis Rhenen, EHBO Rhenen-Achterberg en EHBO Elst) uitgenodigd bij de gemeente om te brainstormen, hoe we dit binnen onze gemeente vorm konden geven.

Het idee was geboren om een onafhankelijke partij in het leven te roepen, die de spreiding en scholing van de AED’s en om de burgerhulpverlening te coördineren en in de gaten te houden in de gemeente Rhenen. Het idee was een onafhankelijke stichting op te zetten, Stichting HartslagNu Rhenen, met vertegenwoordiging van de drie opleidingsverenigingen.

Vanaf het eerste uur zijn diverse bestuursleden actief geweest voor de stichting. We hebben veel bereikt met de Stichting. Een opsomming van een aantal acties:

  • Voorlichtingsavond in Rhenen en Elst
  • Radio interview Radio M Utrecht
  • TV interview RTV Utrecht
  • Media aandacht, sociale media, kranten, internet, gemeente site ed.
  • Sponsoring diverse organisaties
  • Financiële prijs gewonnen, Cunera verenigingswaardering
  • Vele gesprekken en adviseringen bij diverse verenigingen, bedrijven en particulieren die een AED aan willen schaffen.
  • Gesprekken met de Gemeente en burgemeester
  • Uiteindelijk hebben we 10 AED’s buiten hangen die 24/7 inzetbaar zijn voor reanimaties.
  • Alle AED’s zijn aangeduid met AED bordjes door ons aangegeven als advies bij de gemeente.
  • Ook zijn onze AED’s een aantal keren ingezet bij reanimaties.

We hopen dat de stichting nog vele jaren goede zaken kan doen. Ondanks de lastige periode waarin we nu zitten, wensen we iedereen een gezond 2021.

Namens de stichting,

Sander Proost
Voorzitter

Nieuw alarmeringsnummer voor deelnemers Hartslag Nu

Ben je deelnemer aan alarmering via Hartslag Nu? Per 13 oktober verandert het telefoonnummer waar Hartslag Nu vanaf alarmeert. Het nieuwe alarmeringsnummer wordt: +31 97 00515 9109. Het oude nummer 06 42500512 komt hiermee te vervallen.

Sla het nieuwe nummer op als contact in je telefoon. Geef dit contact een andere ringtone, zodat je het snel herkent als wij je alarmeren per sms.

De overheid heeft bepaald dat 06-nummers niet meer gebruikt mogen worden voor elektronische communicatiediensten. Dit om zo in de toekomst genoeg 06-nummers over te houden voor reguliere mobiele telefonie.

De alarmering van HartslagNu gaat automatisch via een machine en is zogenaamde ‘machine to humane’ communicatie. Daarom vervalt het 06-nummer en wordt het omgezet naar een 097-nummer.

Vanaf 22 juni geldt normale reanimatieprotocol weer

Voor reanimaties geldt vanaf 22 juni weer het normale reanimatieprotocol:

  • Geef wel mond-op-mondbeademing.
  • Geef wel borstcompressies.
  • Sluit wel een AED aan.

Er is een uitzondering voor slachtoffers waarvan de meldkamercentralist beoordeelt dat informatie erop wijst dat die wel covid-19 besmet zijn. Hiervoor geldt een aangepast protocol.

De richtlijnen zijn opgesteld door de Nederlandse Reanimatieraad, HartslagNu, de Nederlandse Vereniging voor Medisch Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland in overleg met het RIVM. Het Ministerie van VWS heeft deze richtlijnen onderschreven.

Belangrijk om te weten: richtlijnen zijn een advies. Als je wel mond-op-mondbeademing wil geven bij iemand waarvan je weet dat hij of zij besmet is, staat dat je vrij. Zeker als het om een partner of familielid gaat snappen we dat je gewoon wilt gaan reanimeren. Dit staat ook in de richtlijnen. Lees het volledige advies en meer informatie op de website van de Nederlandse Reanimatie Raad.

COVID-19: Reanimatierichtlijn

Om het risico van besmetting met het coronavirus voor hulpverleners tot het minimum te beperken is er een reanimatierichtlijn opgesteld. Tegelijk willen we hiermee de slachtoffers van een circulatiestilstand zo min mogelijk tekort doen.

Het risico van overdracht van het SARS-CoV-2 bij een besmet slachtoffer bij luchtweghandelingen zoals mond-op-mond beademing is heel groot (bijna 100%). Pocketmasks, face-shields en soortgelijke middelen bieden daarbij niet de noodzakelijke bescherming om overdracht van het coronavirus te voorkomen.

De reanimatierichtlijn is hier te lezen:

Dit advies geldt voor een beperkte periode.